Persgroep aan de top dankzij baanbrekende technologie

Zoals zovelen in zijn positie droomde Ruud de Klerk regelmatig van een volledig geautomatiseerde perskamer... of toch in ieder geval een systeem dat zoveel mogelijk taken van het krantendrukproces op zich zou nemen. Nu wordt opnieuw een belangrijke stap in die richting gezet bij De Persgroep Printing in Amsterdam, waar Ruud de Klerk aan het roer staat. De fabriek wordt de eerste ter wereld in haar soort die twee of meer vouwers tegelijk kan bedienen dankzij de Desk 7 van QIPC-EAE, na een investering in de nieuwe controledesken automatiseringstechnologie. De productie van de Nederlandse dagbladen Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw en NRC Next zal voordelen ondervinden van de nieuwste systemen van de twee partners, samengebracht in één product dat onlangs op de markt kwam. “Desk 7 is absoluut uniek", aldus Erwin van Rossem, hoofd Verkoop bij QIPC-EAE. “De Desk is al in verschillende drukkerijen geïnstalleerd, maar werd tot nu toe steeds gebruikt voor slechts één vouwer. In principe werd het systeem echter ontwikkeld om verschillende vouwers tegelijk te bedienen. Deze functie is uniek in de drukindustrie: tot nu toe was het steeds zo dat per vouwer minimaal één controledesk nodig was, maar dat is nu verleden tijd.” In 2011 koos QIPC de Persgroep Printing ook al als strategische partner; een bedrijf waarmee ze samen hun meest geavanceerde ideeën uit konden werken. De twee werkten toen samen aan een automatiseringsproject op maat. “Samen konden we nieuwe functies ontwikkelen", aldus Erwin van Rossem. “We zijn natuurlijk automatiseringsspecialisten en geen drukkers, dus we hadden hun input nodig om de technologie verder te kunnen ontwikkelen. Als ze tegen problemen aanliepen, konden wij die oplossen door nieuwe toepassingen te bedenken en door te voeren. “Het nieuwe project, met de Desk 7 in het middelpunt, vertoont daar veel gelijkenis mee. Het concept bestaat en is al in gebruik, maar met de Persgroep Printing als partner kunnen we het verder optimaliseren zodat alles soepel werkt met twee vouwers die bediend worden door slechts één desk - iets wat nooit eerder in de praktijk werd uitgevoerd.” Ruud de Klerk is heel blij dat de Persgroep Printing deel uitmaakt van deze wereldprimeur, aangezien de Desk 7 zijn sporen al verdiend heeft. “We wilden een bewezen en betrouwbare technologie installeren en uiteraard zo efficiënt mogelijk werken. Met de installatie van Desk 7 en het automatiseringssysteem op de pers, zijn we al een heel eind op weg.” In combinatie met de laatste nieuwe technologie in de drukindustrie geeft het gebruiksvriendelijke touchscreen met bedieningspaneel van Desk 7 een direct overzicht van de status van het drukproces, maar indien nodig kan een operator zelf aanpassingen doen. Via een gekoppelde tablet kan de desk op elk moment en vanaf elke locatie bediend worden. Fysiek achter de controledesk staan is dus niet langer noodzakelijk.

Automatisering

Met de hoge mate van persautomatisering die vereist is, erkent Ruud de Klerk dat het heel handig is dat QIPC en EAE alles samen kunnen organiseren: “We hebben onze persen in het verleden zoveel mogelijk geautomatiseerd met producten van QIPC, zodat we bij het invoeren van de nieuwe controledesktechnologie geen compromissen hoefden te sluiten.” Na het succes van het eerdere project wisten beide partijen heel goed wat ze aan elkaar hadden. “We wisten dat QIPCEAE ons heel serieus neemt en uiterst flexibel is", zegt Ruud de Klerk. “Het feit dat het een Nederlands bedrijf is, was niet doorslaggevend, maar zorgde beslist voor een betere communicatie. Uit ervaring weten we waar ze toe in staat zijn.” Een upgrade van het drukautomatiseringssysteem was sowieso noodzakelijk, aangezien bepaalde onderdelen in de toekomst niet meer leverbaar waren. De technische ondersteuning, efficiëntie en verbeterde kwaliteit die gepaard gaan met een dergelijke upgrade, vormden daarbij de beslissende factor: “Al met al denken we dat deze combinatie van Desk 7 met IDS-3D de beste technische oplossing is voor ons.” Met het invoeren van de Desk 7 wordt het huidige QIPC IDS systeem voor kleurregeling geüpgraded tot IDS-3D en is het voor het eerst in staat om over elkaar geplaatste platen te detecteren binnen 250 omwentelingen. Het vermogen om fouten op de plaat snel op te sporen is een ander uniek aspect van het systeem dat daarmee een nieuwe norm vestigt. De installatie is gepland voor medio 2018. “Dit betekent dat we de druktijden kunnen verkorten en ook de hoeveelheid afval flink kunnen verminderen", aldus Ruud de Klerk. “Dankzij deze investering in automatisering en de controledesk maken we grote sprongen vooruit in het verbeteren van onze efficiëntie en de kwaliteit van onze kranten.”

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons privacy statement en cookie-instellingen.