Spectaculaire groei kinderkranten

Alle kinderen in Rotterdam tussen 7 en 12 jaar krijgen maandelijks Jong010. Dat zijn er 38.000. Negen op de tien van hen lezen de kinderkrant ook. Drijvende kracht achter het succes zijn twee ondernemende en idealistische vrouwen: Angelique van Tilburg en Suzanne Huig. In Rotterdam is het gelukt. Nu de rest van Nederland nog.
Hoe eigenwijs moet je zijn als je in het digitale tijdperk een papieren krant wilt maken voor kinderen, die, zo is algemeen de aanname, sowieso niet meer willen lezen?
Angelique van Tilburg (1984) en Suzanne Huig (1991) zijn er niet voor teruggedeinsd. En de ontwikkelingen geven hen gelijk. Van Tilburg – net als Huig opgeleid als journalist – begon ermee in 2010, in Overschie:  Jong010 .  Het project begon met een beperkte oplage, van 1.250 exemplaren. Inmiddels bereikt de krant alle 38.000 kinderen in de stad.
Al vanaf de allereerste editie verzorgt Nieuwsdruk Nederland de druk van de kinderkrant. Eerst vanuit Apeldoorn, later vanuit de drukkerij in Best.


Kinderen vinden het bijzonder om zichzelf op papier te zien. Specialer dan op internet. Daar heeft iedereen toegang toe. Een gedrukt medium is veel minder toegankelijk. Dat maakt het spannend. Bovendien: papier blijft. Het is tastbaar. En kinderen bewaren de krant ook, vooral als ze er zelf in staan. Vorig jaar zijn de twee gedreven ondernemers begonnen met een programma, een training van een jaar , voor mensen die elders in Nederland volgens hun succesvolle concept ook zo’n kinderkrant willen maken. Ze delen daarin al hun kennis en ervaring. En vergissingen. En hun idealisme. Ze gunnen alle kinderen in heel Nederland zo’n krant. Naar aanleiding van het jaarprogramma 2018 komen inmiddels 2 kranten uit. In februari 2019 kwam de eerste Jong023 in Haarlem, opgezet door Jacqueline Schadee. Miranda Loonstra lanceerde in mei 2019 JongHHW in Heerhugowaard. De komende jaren zullen Schadee en Loonstra hun kinderkranten verder uitbreiden in de regio’s Haarlem en Heerhugowaard. Ook deze kranten worden gedrukt door Nieuwsdruk Nederland, vanuit de drukkerij in Amsterdam.

Dit jaar – 2019 – werkt Marijn Klok aan starten van Jong071 in de regio Leiden en richt Linda te Veldhuis zich op het opzetten van Jong078 in de Drechtsteden. En ook in andere regio’s worden al de eerste stappen gezet richting het uitgeven van een kinderkrant.
Het doel is dat uiteindelijk alle kinderen tussen de 7 en 12 jaar elke maand hun eigen kinderkrant ontvangen. Allemaal opgezet door enthousiaste gedreven personen uit de regio zelf. Ieder kind een krant!

Meer informatie lees je via http://denkjong.nl/

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons privacy statement en cookie-instellingen.